6 grudnia! - spotkanie miko³ajkowe :)

Last updated on 11 years ago
Agi
Prawie zapomnia³am, przepis na ciastka czekoladowo-czekoladowe:

400 g m±ki pszennej (tortowa/luksusowa/uniwersalna, wszystko co nie jest m±k± chlebow± mo¿e byæ)
200 g cukru pudru/ (ja u¿ywam cukru trzcinowego Dark Muskovado, bo nie mam innego, w sumie to dowolny cukier mo¿e byæ)
220 g mas³a
6 ¿ó³tek
30 g kakao

2 bia³e czekolady

1. Sk³adniki (z wyj±tkiem bia³ej czekolady) wrzucamy do miski i ugniatamy tak d³ugo, a¿ siê po³±cz± w b³yszcz±ce ciasto. Pocz±tkowo wydaje siê, ¿e to wszystko jest zbyt suche, aby stworzyæ lepk± kulkê ciasta, ale po pewnym czasie mas³o roztapia siê pod wp³ywem ciep³a r±k i powstaje kulka, cierpliwo¶ci. Bardzo niecierpliwi mog± dolaæ trochê mleka 3.2% albo mleczka kokosowego.
2. Krok dla cierpliwych: ciasto dzielimy na 2 czê¶ci, owijamy foli± i wk³adamy do zamra¿alnika na 20 minut.
(Osobi¶cie krok ten ignorujê, skutków ubocznych nie widzê.)
3. Wybieramy nadzienie (bia³a czekolada/inne czekoladki/bakalie) i zawijamy nadzienie w ciasto. Kszta³t nie ma znaczenia.
4. Pieczemy 10-13 minut w temperaturze 180C.
Blaszki mog± byæ wy³o¿one papierem do pieczenia/foli± aluminiow±/wysmarowane t³uszczem i posypane bu³k± tart±, nie ma znaczenia.

Uwaga1: nie trzymaæ ciastek zbyt d³ugo w piekarniku, robi± siê bardzo twarde i trzeba je moczyæ w herbacie.

Uwaga2: tych ciastek nie da siê zepsuæ, co by z nimi nie zrobiæ, zawsze wychodz± czekoladowe ciastka. Wiem, bo próbowa³am je zrujnowaæ na ró¿ne sposoby. Mo¿na nie przestrzegaæ proporcji, mo¿na dodawaæ do ciasta ró¿ne sk³adniki jak ¶mietana, rozpuszczona czekolada, sos toffi, cokolwiek przyjdzie do g³owy.

Ca³kowity czas przygotowania 1h-1h15min.
Turysta
Tak, tak trafiony pomy¶³ z tymi miko³ajkami. Nie przypuszcza³em, ¿e Miko³aj zaprezentuje siê w pe³nym uniformie, zabrak³o jedynie ¶niegu, sañ i reniferów. Co do tych ostatnich mogê siê myliæ mo¿liwe, ¿e zaparkowa³ z dala od torów:) Oczywi¶cie dziêkuje za prezenty-niespodzianki i ¶wietn± zabawê. Kolejne ju¿ za rok.
Pawel I Basia
Fantastyczny wieczór,
¶wietnie siê bawili¶my
:) :)
Grant
Dziêkujê wszystkim za spotkanie, jednocze¶nie przepraszam ¿e przyby³em dopiero o 21.30 i oko³o 1.30 ju¿ opu¶ci³em bawi±cych siê - mia³em bardzo ciê¿ki dzieñ, by³em mega-zmêczony, ale i tak bardzo dobrze siê bawi³em.:)
wroclaw80
Organizator spotkania spisa³ siê na medal! Mi³o by³o spotkaæ siê przy wspólnym piwku! Nawet z zaskoczenia odwiedzi³ Nas Miko³aj z workiem pe³nym prezentów! Kto nie by³ niech ¿a³uje :-)
indywidualismus
Mo¿e byæ kiepsko z zachwytami nad kiermaszem, bo pad³. Pod naporem wiatru (ach ten Ksawier!!)
A my postaramy sie przybyæ acz nie obiecujemy.
nimfa_5
Wprawdzie wiatr w oczy wieje ale postaram siê przybyæ punktualnie;)
nimfastycznie
wroclove
I ju¿ wszystko wiemy. Ponoæ Miko³aja ma przywiaæ jutro huragan który nadci±ga nad Polskê;).
Na 19t± mamy rezerwacjê stolików w Sport Pub na Bogus³awskiego. Program wieczoru wygl±da mniej wiêcej tak:
-od 19tej degustacje;)
-miêdzy 19.30 - 20ta miko³aj wyci±ga z worka co siê nawinie:D
- nastêpnie echy ochy nad prezentami typu rajstopy,skarpety, kapcie:D
- dalsza degustacja
-godz 21sza wymarsz na wroc³awski rynek,
- zachwyt nad kiermaszem
I ok 21.30 l±dujemy w PRLu tam mamy rezerwacjê stolika na dole nr8.
No i co pl±sy do bia³ego rana:).
Jakies pytania???
Proszê byæ punktualnie w Sport Pub bo jak nie to ruzga na dupê:P.
Grant
Bardzo chêtnie siê przy³±czê, ale czas bêdê mia³ dopiero po 21.00. Wcze¶niej nie da rady. Si³a wy¿sza.
wroclove
To ju¿ raczej miko³aj nie odwo³a spotkania i pl±sów;). Ale we¿ tu b±dz m±dry i przewidz na ilu mam robiæ rezerwacjê i tu itam:o.
Wy³aziæ z podziemia... jutro robie rezerwacjê w Spotr Pub i..... i mo¿e kto¶ co¶ podpowie lub zarezerwuje co¶ pod te tañce? Jak nie to mam dwa telefony do klubów i tam co¶ mam nadziejê klepn±æ:)
czbodzio
Potwierdzam udzia³ w Miko³ajkowym spotkaniu.
Pawel I Basia
Te¿ tak my¶leli¶my.
Wiec my równie¿ bêdziemy :)
Agi
Aaa... wiecie niektórzy nie wpadli na to, ¿e trzeba oficjalnie potwierdziæ chêæ przybycia i z tego co wiem, ci niektórzy to nie tylko ja.

Bêdê w pi±tek, no chyba, ¿e miko³ajki zostan± oficjalnie odwo³ane.
arabeska
Kochani! na ostatnim spotkaniu piwnym chcieli¶cie koniecznie spotkaæ Miko³aja a teraz co?! wystraszyli¶cie siê, ¿e jak przyjdzie to nic innego tylko rózgi Wam wrêczy !?
Ja takich obaw nie mam bo grzeczna ze mnie dziewczynka wiêc bêdê ale .....
je¶li do jutra nie wyrazi chêci przybycia na piwo miko³ajkowe wiêcej ni¿ 50% naszej forumowej spo³eczno¶ci! a jest nas tu 916 osób x 50% = 458 + co najmniej 1 :) = 459!
to Miko³aj powiedzia³, ¿e sprzêtu uruchamia³ nie bêdzie i na piwo z golasami ni chu chu nie przybêdzie a co za tym idzie spotkania piwnego nie bêdzie!
Wiêc jak ? :)
"Nie sztuk± jest siê rozebraæ. Sztuk± jest uczyniæ ze swej nago¶ci sztukê"
arabeska

maRUDA napisa³(a):

Czyli znowu przejmujemy piêtro w Sport Pub!
Oby nam zakazu wstêpu nie dali albo oby meczu nie by³o w tym dniu! :)

I czym tu zadowoliæ kogo¶ za 10 z³?! To dopiero jest zadanie!

A na pó¼niej mamy jak±¶ rezerwacjê?

Bêdzie Pan zadowolony :)
maRUDA
Czyli znowu przejmujemy piêtro w Sport Pub!
Oby nam zakazu wstêpu nie dali albo oby meczu nie by³o w tym dniu! :)

I czym tu zadowoliæ kogo¶ za 10 z³?! To dopiero jest zadanie!

A na pó¼niej mamy jak±¶ rezerwacjê?
arabeska

Turysta napisa³(a):

Hmm... a co bêdzie je¶li delikwent wylosuje swój przyniesiony prezent? Wtedy nie bêdzie ju¿ "surprise" :(
I mniej nas bêdzie tym sytacja o której piszê mo¿e zdarzyæ siê czê¶ciej. Co wtedy regulamin miko³ajek przewiduje proszê?

rozwiewam wszelakie w±tpliwo¶ci :) je¶li trafi Ci siê swój prezent, bêdziesz mia³ prawo powtórnego losowania:) do skutku :)

damy radê :) mam nadziejê, ¿e frekwencja dopisze :) skoro na ostatnim tylko piwnym spotkaniu by³o nas ponad tuzin, to my¶lê, ¿e na miko³ajkowym nie bêdzie mniej :)
wroclove

Turysta napisa³(a):

Hmm... a co bêdzie je¶li delikwent wylosuje swój przyniesiony prezent? Wtedy nie bêdzie ju¿ "surprise" :(
I mniej nas bêdzie tym sytacja o której piszê mo¿e zdarzyæ siê czê¶ciej. Co wtedy regulamin miko³ajek przewiduje proszê?

O Arabeska ju¿ dzia³a:) to dobrze.
Regulamin miko³ajkowy przewiduje w tym przypadku rózg± po dupie:D.Ju¿ konsultujemy to z ¦w. Miko³ajem:)
Turysta
arabeska
6 grudnia ju¿ niebawem ! a jak 6 grudnia to i Miko³ajki :)

Zapraszamy wszystkich formowych golasów na spotkanie miko³ajkowe, które planujemy dok³adnie 6 grudnia!
Start godzina 19.00
Miejsce: Sport Pub

Plan spotkania:
19.00 Start.
Ka¿dy uczestnik spotkania przynosi ze sob± symboliczny prezent / niespodziankê ( jak ustalono na poprzednim spotkaniu warto¶ci ok. 10 z³. )
Dostarczone niespodzianki trafiaj± do jednego wspólnego wora i czekaj± ! a na co :P a¿ nadejdzie odpowiedni moment i nast±pi godzina losowania prezentów :P
Po losowaniu: publiczne rozpakowywanie prezentów i ogólna wielka rado¶æ z ich otrzymania :D
21.00 Zamkniêcie posiedzenia w Sport Pubie.
A ¿e 6 grudnia to pi±tek ! :D po opuszczeniu Sport Pubu nast±pi oficjalne i grupowe przeniesienie imprezy w bardziej taneczne miejsce. A gdzie :) Bêdzie surprise! :D
Zapraszamy!
You do not have access to view attachments
You can view all discussion threads in this forum.
You cannot start a new discussion thread in this forum.
You cannot reply in this discussion thread.
You cannot start on a poll in this forum.
You cannot upload attachments in this forum.
You cannot download attachments in this forum.
Reklama

Sign In

Shoutbox

You must login to post a message.
Admin
6 years ago
Witajcie ponownie Wink
Testowiczka2
6 years ago
hej

To jest kontynuacja forum zamkniętego 2016 roku, aktualnie w trakcie prac modernizacyjnych rozpoczętych w czerwcu 2019 roku, dlatego szereg funkcji może nie działać jeszcze poprawnie! Rejestracja nowych kont jest tymczasowo wyłączona! Jeśli znasz stare dane dostępowe do swojego konta - możesz spróbować się zalogować, jeśli nie pamiętasz swojego hasła, musisz skontaktować się z Adminem w celu jego odzyskania, ponieważ automatyczne odzyskiwanie haseł jest tymczasowo niedostępne!
Copyright © Naturyzm Wrocław 2005-2019