Góry -Szklarska Porêba

Last updated on 12 years ago
maRUDA
max17 Smile gdybym Ciê osobi¶cie nie zna³a to mog³abym pomy¶leæ, ¿e¶ gbur jakich ma³o! Ale oczywi¶cie wszyscy wiemy, ¿e to nieprawda! Czuwasz, masz wymagania, wkraczasz do akcji w razie problemów... Jaka¶ misja siê tu w³±czy³a... Mo¿e to to ¿e¶ najstarszy Wink dlatego rozumiem.

Z porannych sms-ów od Turysty wnioskujê, ¿e spanie mamy przyklepane.

Podobno droga do schroniska zajmie nam 2-3h. Na miejscu ocenimy jak nasza forma i zaplanujemy gdzie mo¿emy dalej wyruszyæ. Oczywi¶cie na mnie w tej kwestii proszê nie liczyæ... Urodzi³am siê z takim lekkim defektem mózgu, ¿e nie ogarniam gdzie jestem Smile Na szczê¶cie jeszcze ogarniam co siê dzieje Smile

nimfa_5, 3 auta na 11 osób to prawie po 4 na bryczkê - czyli gra! Nie odezwali siê do Ciebie jeszcze panowie w sprawie transportu??? Bo raczej ju¿ powinni. Je¶li zale¿y Ci na komplecie mogê podrzuciæ sztukê od siebie Wink

Mi te informacje, które posiadam na dzi¶ dzieñ w zupe³no¶ci wystarczaj± ¿eby ze spokojn± g³ow± wyruszyæ.
Pozostaje jedynie troska o to jak i w co siê spakowaæ.

SOBOTA, BP przed Bielanami 8.00??? Potwierdzacie?
Turysta
Tak, miejsca mamy ju¿ zarezerwowane w schronisku na Hali Szrenickiej.
Na priva proszê o ostateczne potwierdzenie ile osób jedzie poniewa¿ z tego co czytam bêdzie nas mniej
a wstêpnie "zabukowa³em" 12 miejsc.

Do schronisko najkrótsz± drog± mamy 1,5-2h - w porywach. Mo¿na zostawiæ "manele" i dalej i¶æ ustalon± tras±, równie¿ mo¿emy uzgodniæ, ¿e idziemy "okrê¿na" drog± tak by dotrzeæ do schroniska na obiad (d³u¿szy wariant) czy kolacjê (najd³u¿szy). Wszystko do ustalenia ale s±dzê, ¿e pierwsza opcja ewentualnie doj¶cie na obiad do schroniska wydaje siê najlepsza? Tak¿e czekam na Wasz± "listê ¿yczeñ" :)

Co wzi±¶æ w góry (odzie¿, ¿ywno¶æ) chyba ka¿dy wie.
Co jeszcze wymaga uzgodnieñ?
nimfa_5
Odezwa³o siê do mnie 3 naszych kolegów. Wiêc spoko, kompet:) w razie konieczno¶ci mogê zabraæ jeszcze 0,5 osoby(dziecko);) Zabieram te¿ spor± dawkê dobrego nastroju.
Fajnie by³oby gdyby do³±czy³ do nas kto¶ nowy np. cicha/y czytaczy forum:D zapewniam, ¿e nikt z nas nie gryzie. Chyba, ¿e siê mylê;) ale o tym trzeba przekonaæ siê osobi¶cie

Super, ¿e noclegi zarezerwowane:)
nimfastycznie
wroclaw80
Droga nimfo. Z noclegami za³atwione to nie moja z³± wola ¿e jako¶ to bêdzie. Trasê z Turyst± znamy. Kilka razy wêdrowali¶my na Szrenicê. Stamt±d s± fajne szlaki wiêc zobaczymy jak z si³ami.

Wyruszamy z Szklarskiej Porêby Górnej. Wej¶cie na Szrenicê wi±¿e siê z wej¶ciem na teren Karkonoskiego Parku Narodowego bilet 5 z³, ulgowy 3 z³ po drodze mo¿na zahaczyæ z m³odzie¿± o wodospad Kamieñczyk bilet jednorazowe: normalny 5z³, ulgowy 2,5z³.Na szlaku znajdziemy jagodziany z których mo¿na spróbowaæ jeszcze jagód do po³owy pa¼dziernika :-). Wej¶cie na Szrenicê 2-3h w zale¿no¶ci od trasy i tempa. Jak dojdziemy do Naszej bazy noclegowej mo¿na udaæ siê po odpoczynku i rozpakowaniu w kierunku ¦nie¿nych Kot³ów.
max37_i_3
Wroc³aw80 nikt nie mówi ze to Twoja z³a wola ale (jak dla mnie) za bardzo lajtowo podchodzisz do tematu jako pomys³odawca. Rzuciæ temat i czekaæ a¿ siê to JAKO¦ pouk³ada jest do¶æ ryzykowne. No ale mo¿e siê czepiam :)

Turysta dziêki za rezerwacjê. Ja bêdê w liczbie dwóch a nie trzech jak planowa³em. ¯adnego znajomego nie uda³o mi siê przekonaæ, mo¿e jeszcze co¶ jutro wskóram.

Godzina 8 na BP pasuje, jak zwykle pewnie wezmê nie to co potrzeba ale co siê dziwiæ jak pakowanie u mnie zostaje zawsze na koniec :).
Turysta
Je¶li mówimy o trasie mamy te¿ wariant omijaj±cy kasy Karkonoskiego Parku Narodowego (tras± przedstawion± przez pomys³odawcê wypadu mo¿emy wracaæ w niedzielê). Kierujemy siê jak dobrze pamiêtam ¿ó³tym szlakiem na schronisko pod £abskim Szczytem. Stamt±d mo¿na kosówkami (zielony szlak) przez Trzy ¦winki lub dalej ¿ó³tym do CRTV ¦nie¿ne Kot³y i podobnie grzbietem do schroniska na Hali Szrenickiej. Do schroniska pod £abskim jest ok 2h je¶li dalej pójdziemy kosówkami jaka¶ godzinka z ma³ym "hakiem" do Hali, je¶li przez ¦nie¿ne Kot³y jakie¶ 2h z "hakiem". Tak to wygl±da w skrócie.

PS
Ta informacja specjalnie dla maxa37, który domaga³ siê rozpisania trasy z podzia³em na kolory, popas na odpoczynek i posi³ek :)
wroclove
Jeszcze mam te szlaki ¶wie¿o w pamiêci, wiêc dobrze prawisz Turysta ¿ó³tym szlakiem ominiecie kasy Karkonoskiego(swoj± drog± ceny za wejscie do Parku uwa¿am za wygórowane)za to polecam bardzo wejscie do W±wozu Kamieñczyka i Kamieñczyk widoki ³a³.Bilety do Parku i na Kamieñczyk kosztuj± tyle samo 5z³.normalny i 2.5z³ ulgowy.Do Kamieñczyka ze Szrenicy prowadzi czerwony szlak i macie jeszcze przed sam± Szklarsk± Krucze Ska³y. Ciep³e kurtki to konieczno¶æ. My byli¶my w ciep³y s³oneczny weekend a na górze pizga³o ¿e ho ho wiêc ku przestrodze mówiê.Id±c ¿ó³ytm na górê macie Biedronkê po drodze wiêc mo¿ecie siê doprowiantowaæ w to i owo;) Ju¿ wam zazdroszczê bo przez protesty mniej aktywnej czê¶ci wyprawy nie byli¶my na Snie¿nych Kot³ach:@
max37_i_3
zupe³nie nie wiem co Wy do mnie mówicie, ¦nie¿ne Kot³y, Krucze Ska³y, £abski Szczyt hmm. Pewnie jak bym mówi³ o Guziance, Zamordajach, Wierzbie, Kuli czy Rydzewie to te¿ wiêkszo¶æ mia³aby poczucie ¿e nie ¿yje na tym ¶wiecie zbyt d³ugo :). No ale tak ju¿ jest ¿e znamy to gdzie bywamy. Ot m±dro¶æ co?

Wracaj±c do logistyki. Dziêkujê organizatorom za wyczerpuj±ce opisy trasy :D.
Jak wspomina³em zosta³em w dwie osoby, a autach ju¿ komplet czy s± gdzie¶ dwa miejsca wolne? Chyba ¿e kto¶ nowy chce do³±czyæ to dopakujemy auto.
strukol
WOW! Ju¿ Wam zazdroszczê :), achhh góry! Super sprawa. Mam nadziejê, ¿e we¼miecie ze sob± aparacik i nie omieszkacie po powrocie pochwaliæ siê fotkami z Waszego wypadu. ¯yczê spokojnego weekendowania/wêdrowania i zdobywania szlaków :). Na szczycie obowi±zkowe pifkooo.
wroclove
Do tych nazw trzeba mieæ £ebski £eb. Nazwa Zamordajach mi siê podoba:)
Turysta
Max37, tu masz "pogl±dowe" zdjêcie co to jest/s± ¦nie¿ne Kot³y.
Zdjêcie zrobione ze szlaku obok ¦nie¿nych Stawów /¶cie¿ka nad reglami/, bardzo widokowa i ciekawa trasa. Kto by³ zapewne siê ze mn± zgodzi.
You do not have access to view attachments
max37_i_3

wroclove napisa³(a):
Do tych nazw trzeba mieæ £ebski £eb. Nazwa Zamordajach mi siê podoba:)

Zamordaje dok³adnie :). Je¿eli siê uda jako¶ zgadaæ to w przysz³ym roku bêdê robi³ zapewne rejsik wiêc mo¿na zawitaæ tam.

Turysta napisa³(a):
Max37, tu masz "pogl±dowe" zdjêcie co to jest/s± ¦nie¿ne Kot³y.

Piêknie dziêkujê.
max37_i_3
Jeste¶my! D³ugo planowana wyprawa dobieg³a niestety koñca. Wszyscy ¿yj± choæ nie oby³o siê bez incydentów, które na szczê¶cie zakoñczy³y siê niegro¼nie :P.
W sobotê powita³o nas piêkne s³oñce, które nadawa³o b³ysku jesiennym barwom w jakie pomalowane s± teraz góry. Od razu ochoczo zabrali¶my siê do marszu i choæ by³a obawa ¿e m³odzie¿ nie nad±¿y za starsz± czê¶ci± grupy to te obawy okaza³y siê bezpodstawne. Wszyscy równo i miarowo, metr po metrze, minuta po minucie piêli¶my siê wy¿ej i wy¿ej. Na zegarek nikt nie patrzy³ bo i po co jak czasu mieli¶my sporo.

Móg³bym tak pisaæ i pisaæ ale nie bêdê odbiera³ palmy pierwszeñstwa tym co wiedz± gdzie byli¶my i co widzieli¶my :). Wkrótce Turysta i wroc³aw80 zapewne napiszê bardziej szczegó³ow± relacjê.

Ja natomiast pragnê z³o¿yæ szczere i gor±ce podziêkowania dla organizatorów (wroclaw80 i Turysta) za wk³ad i zaanga¿owanie, za do¶wiadczenie, za profesjonalne przygotowanie trasy. Mimo ci¶nienia przed wypraw± wszystko uda³o siê wy¶mienicie. Nie wiem jak oni to zrobili, gdzie dzwonili, do jakich drzwi pukali ale uda³o im siê za³atwiæ nam nawet PIERWSZY ¦NIEG! Brawo Panowie!
maRUDA
I ja meldujê siê po powrocie :)

Wam te¿ tak ciê¿ko wróciæ do codzienno¶ci po takich wypadach??? Ja jaka¶ taka przybita jestem. Jednak wypady, choæby jednodniowe maj± swój sens - wybrali¶my siê do innego ¶wiata, uciekli¶my od wszystkiego co tu mamy a powrót niektórych cieszy, innych martwi.
Mnie odrobinê smuci jednak bo to koniec lata - co dobitnie udowodni³ mi tak bliski kontakt z przyrod±. Nawet ochota dzieñ w dzieñ na tabliczkê czekolady nie uzmys³awia, ¿e jesieñ zawita³a na dobre!

Wypad WY¦MIENITY! Choæ podej¶cie do¶æ d³ugie, nie tylko ze wzglêdu na dzieci ale i ciê¿kie baga¿e to samo bycie w chmurach oraz obcowanie z natur± i nasycanie siê widokami wynagradza ka¿d± kropelkê potu!

Nie wiem czy jest sens opisywaæ jak szli¶my co widzieli¶my - to na zdjêciach. Najwa¿niejsze, ¿e dobrze siê ze sob± czuli¶my, u¶miali¶my siê (ja nawet pop³aka³am) a ka¿dy wyniesie z tej wyprawy co¶ dla siebie.

Ja jak zwykle ogólnikami i swoimi odczuciami piszê. Tak mam i koniec.

W ka¿dym razie Z WAMI WSZÊDZIE!
marko829
Warto tak oderwaæ siê od codzienno¶ci, zostawiæ na chwilê wszystkie problemy. Mo¿e i czasami by³o ciê¿ko ale to w³a¶nie w górach lubiê, najpierw wysi³ek i pot a potem ta satysfakcja, ¿e siê da³o radê.

¦wietne widoki, znakomite towarzystwo, s³owem bardzo udany wypad.

Dziêkujê równie¿ organizatorom za przygotowanie wycieczki, zorganizowanie noclegu, przygotowanie trasy. Panowie to dziêki wam mog³em sobie pojechaæ bez martwienia siê którêdy pój¶æ i gdzie spaæ, a mog³em siê po prostu zrelaksowaæ.
Turysta
Cieszymy siê, ¿e wypad podoba³ siê moim przedmówcom, wyprawa to za du¿o powiedziane. Mo¿e z punktu widzenia najm³odszego uczestnika wyjazdu by³oby to trafne stwierdzenie - na trasie poradzi³ sobie znakomicie. Tak¿e ¿yczymy powodzenia w nastêpnych wyjazdach, które jak s³usznie zauwa¿yli¶cie nawet i na jeden dzieñ maj± sens! Podpisujê siê pod tym obiema rêkami :)

Co do ¶niegu, kolega max37 mocno przesadzi³, trochê tam popada³o (z deszczem), przez co niestety musieli¶my ewakuowaæ siê na dó³ poniewa¿ wêdrówka w przy zacinaj±cym deszczu to marna przyjemno¶æ.

Je¶li do czego¶ mia³bym uwagi to do pogody. W s³oneczny czy bezchmurny dzieñ widoki i sama przyjemno¶æ
³a¿enia po górach to niesamowita frajda, nawet w tak niewysokich górach jak Karkonosze.
Pozosta³ lekki niedosyt bo "za³o¿ony" plan zosta³ w niewielkim stopniu zrealizowany...ale dobre i tyle.
Adalbert
GRATULUJÊ WAM UDANEGO WYPADU!!!!!!!!
strukol
Skoro nie uda³o siê zrealizowaæ za³o¿onego planu, kiedy robicie replay? Jesieñ to najpiêkniejszy czas na spacerki po górkach (pod warunkiem, ¿e trafi siê na super pogodê).
wroclaw80
Teraz ja wrzucê do ogródka kamyk dotycz±cy wyjazdu :-)
Dziêkujê wszystkim za wspólny wspólny wypad. Dziêki Wam uda³o siê doprowadziæ wyjazd do skutku i spêdziæ 2 dni na szlakach w Karkonoszach oraz noc w schronisku Hala Szrenicka.
Mieli¶my okazjê podziwiaæ Polsk± jesieñ w górach, wspólnie po¶miaæ siê, po¿artowaæ.
Nasz pobyt urozmaici³a pogoda ( mg³a, deszcz, ¶nieg, wiatr, s³oñce) opcja FULL!!! Obiad podawany na wysoko¶ci ponad 1000 m n.p.m smakuje wy¶mienicie, kanapki i batony na szlaku dodawa³y nam energii na kolejne metry.

Wspomnieniem wycieczki bêd± zdjêcia robione przez 3 Naszych paparazzi!

Innych niezdecydowanych zapraszam na kolejne imprezy, wyjazdy które bêd± organizowane.
SoulReaper
I ja dorzucê swoje 3 grosze... Dziêki wszystkim za towarzystwo, za rewelacyjnie spêdzony czas, wymêczy³em siê, przepoci³em przez 3 warstwy ubrañ, ale tak psychicznie wypocz±³em, ¿e nic tego nie opisze.

Chcia³bym tam zostaæ d³u¿ej, nastêpny wypad my¶lê, ¿e siê lepiej przygotujê technicznie, co by nie marzn±æ itp.. :)
pó¼niej zamieszczê kilka zdjêæ mojego autorstwa, co¶my tam widzieli itp... ;)
mi³ego wieczorku :D
Zacznij od ma³ych rzeczy, z czasem bêdziesz móg³ nawet przenosiæ góry...
You can view all discussion threads in this forum.
You cannot start a new discussion thread in this forum.
You cannot reply in this discussion thread.
You cannot start on a poll in this forum.
You cannot upload attachments in this forum.
You cannot download attachments in this forum.
Reklama

Sign In

Shoutbox

You must login to post a message.
Admin
6 years ago
Witajcie ponownie Wink
Testowiczka2
6 years ago
hej

To jest kontynuacja forum zamkniętego 2016 roku, aktualnie w trakcie prac modernizacyjnych rozpoczętych w czerwcu 2019 roku, dlatego szereg funkcji może nie działać jeszcze poprawnie! Rejestracja nowych kont jest tymczasowo wyłączona! Jeśli znasz stare dane dostępowe do swojego konta - możesz spróbować się zalogować, jeśli nie pamiętasz swojego hasła, musisz skontaktować się z Adminem w celu jego odzyskania, ponieważ automatyczne odzyskiwanie haseł jest tymczasowo niedostępne!
Copyright © Naturyzm Wrocław 2005-2019